Flag football

Flag football eli lippupallo

Flagi eli lippupallo on amerikkalaisen jalkapallon kevyt versio, jossa ei ole kovaa kontaktia, estämistä tai taklaaamista. Pelaajalla on lippuvyö, jossa on muoviset liput lantion molemmin puolin. Lipun irroittaminen, liputtaminen, korvaa amerikkalaisessa jalkapallossa käytettävän taklaamisen.Tämän vuoksi lippupallo sopii kilpaurheilun lisäksi hyvin sekä koulupeliksi että vapaa-ajan harrastukseksi.

Koska pelikenttä on pienempi kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, voidaan lippupalloa pelata myös sisätiloissa. Joukkueessa on 5 pelaajaa ja sitä voi mainiosti pelata  myös sekajoukkuein. Lippupallo on hienoimmillaan huippunopea taktiikkapeli, jossa vaaditaan saumatonta yhteistoimintaa koko joukkueelta.Sitä voi pelata tytöt ja pojat, naiset ja miehet pelata yhdessä.Ja ennen kaikkea se on hauskaa!

Kasvamassa olympialajiksi

Suomessa lippupallo on aiemman historian valossa nähty jäähdyttelylajina, koulupelinä, puhtaasti amerikkalaisen jalkapallon sisäänheitttolajina, yleisesti jenkkifutiksen korvikkeena. Näin asia ei kuitenkaan maailmanlaajuisesti ole. Yhä useammassa maassa Flagia harrastetaan jo kilpailumielessä päälajina, ja parhaat pelaajat eivät pelaa kontaktijalkapalloa.

Flag Footballilla on hyvät edellytykset nousta jopa olympialajiksi kuluvan vuosikymmenen aikana.  Vuonna 2022 lippupallo on lajina mukana USA:n Alabamassa järjestettävisä World Gamesissa. Alkavaan nopeaan kehitykseen on hyvä päästä ajoissa mukaan ja siksi SAJL on valinnut Flag footballin lähivuosien panostusalueekseen.

5 vs 5 peli

Flag Football sai nykyisen viisi vastaan viisi-muotonsa vuosituhannen taitteessa. Peli tunnettiin aluksi nimellä NFL Flag, koska se kehitettiin ja julkistettiin NFL-sarjan toimesta.  Sinällään amerikkalaisen jalkapallon tapaista peliä, jossa taklaaminen on korvattu lipun ryöstöllä on pelattu eri muodoissa pelattu jo lähes vuosisadan ajan. Nyt se on saanut virallisen, oman muotonsa.

Erona aiempiin ”amerikkalaisen jalkapallon kevytversioihin” NFL Flagissa on alusta asti ollut se, että kontakti oli kokonaan poistettu. Tämä tekee sen, että Flag eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta vain siinä mitä se ei ole, ei siinä mitä se on. Ja pelin nerokkuus on juuri tässä. Amerikkalaisen jalkapallon palloilulliset elementit on siirretty nopeatempoiseen dynaamiseen peliin, omaan lajiinsa, joka on helppo minkä tahansa palloilulajin urheilullisen pelaajan omaksua. Suojavarusteet, fyysinen linjapeli,potkupelit ja ennen kaikkea blokkaaminen ja taklaaminen on jätetty kokonaan pois.

Pelikirjoja

Lippupallossa voi käyttää valmiita pelikirjoja, josta kentällä oleva pelaaja valitsee käytettävät pelit. Valmiilla pelikirjalla halutaan nopeuttaa pelien toteuttamista. Lippupalloa voi pelata myös ilman pelikirjaa ja heittää pallo vapaalle pelaajalle. Pelikirja tuo mukanaan systemaattisuutta ja ratkaisuja eri tilanteisiin. Kun sääntöjen luomat raamit on mielessä, vain mielikuvitus on rajana oman pelikirjan luomiselle.